Siirry pääsisältöön

Pip Williams - Kirjansitoja


Into, 2025, kovakantinen, 471 s.
(The Bookbinder of Jericho, 2023)
Suomentanut Tuulia Tipa

Kirja on saatu arvostelukappaleena kustantajalta. Rakastuin Pip Williamsin esikoisteokseen Kadonneiden sanojen kirjaan kuunneltuani sen äänikirjana. Ostin välittömästi kirjan myös omaan hyllyyni. Kun näin tämän toisen teoksen ilmestymisestä tiedon, se päätyi heti Pakko lukea -listalle. 

Williamsin molemmat kirjat ovat puhdas ylistys sanoille, kirjoille ja rakkaudelle lukemiseen. Jokainen lukutoukka pystyy samaistumaan tarinan kohtiin, jossa mehustellaan kirjan olemuksella, niiden merkityksellä lukijalle ja sille uskomattomalle luomistyölle, kun sanoista tulee tekstiä, tekstistä kirjan sivuja ja sivuista monen työvaiheen jälkeen kirja. 

Kadonneiden sanojen kirja oli ylistys ja rakkaudenosoitus kielelle ja sanoille. Kirjansitoja puolestaan ylistys rakkaudesta ja intohimosta kirjoihin, lukemiseen ja opiskeluun. Lukemisen jälkeen voin olla vain kiitollinen, kuinka helppoa lukeminen, kirjastokäynnit ja opiskelu on tämän päivän ihmisille, eritoten köyhille ja naisille. 

Toinen puoli tarinasta on huomattavasti surullisempi, sillä tarina sijoittuu ensimmäisen maailmansodan aikaan Briteissä. Kun 1914 Iso-Britannian miehet lähtivät sotaan, jäi naisten vastuulle pitää yhteiskunta pyörimässä. Identtiset kaksostytöt Peggy ja Maude asuvat Oxfordissa kanavaveneessä ja työskentelevät yliopistopainossa kirjansitojina. 

Maude on hieman omituinen, vaikeatulkintainen ja kykenemätön ihan kaikkeen samaan, mihin muut ihmiset kykenevät. Peggy puolestaan on kunnianhimoinen ja älykäs, joka haaveilee opiskelusta ja paremmasta tulevaisuudesta. Peggy kokee olevansa kuitenkin siskonsa vartija ja hänelle on koko ikä tolkutettu, että hänen tehtävänsä on sitoa kirjoja, ei lukea niitä. 

Aikana, jolloin maailma on avoin vain miehille ja rikkaille, tuntuu olevan mahdotonta päästä elämässä eteenpäin. Kun Oxfordiin saapuu Belgiasta pakolaisia, tulee sitomotyön rinnalle vapaaehtoistyö. Belgialaiset tarvitsevat apua ja pian collegekampuksetkin ovat täynnä sodassa haavoittuneita opiskelijoiden sijaan. 

Kansa on jaoteltu kaapulaisiin ja kaupunkilaisiin, eikä Peggylla ole mitään asiaa kaapulaisten joukkoon. Ei ennen, kuin hän tutustuu vapaaehtoistyössä rikkaaseen Gweniin, pakolaisena tulleeseen belgialaiseen Lotteen sekä sodassa haavoittuneeseen belgialaiseen Bastiaaniin. Näiden ihmisten myötä Peggy pääsee tavoittelemaan jotakin uutta, täydellä ylläpitostipendillä katettua opiskelupaikkaa Oxfordin Somervillessä. 

Ympärillä sota raastaa kansaa ja aivan kuin siinä ei olisi vielä tarpeeksi, jyllää influenssa tuliaisena sotarintamalta joka puolella aiheuttaen lisää kuolemaa. Peggyn onnistuu voittaa kuitenkin luonteellaan ja ahkeruudellaan monia ihmisiä puolelleen ja hän tekee paljon töitä opiskellakseen kaiken muun ohella yliopiston pääsykokeisiin. 

Kirjansitoja on taidokkaasti kirjoitettu historiallinen romaani, joka tuo näkyviin naisten osuuden sodassa. Se antaa äänen naisille, joilla tuohon maailman aikaan ei ollut asiaa miesten maailmaan eikä varsinkaan älyn ja tiedon lähteille. Maailma on kuitenkin muutoksessa ja naisten onneksi sota vain vauhdittaa muutosta.

Pip Williams on tehnyt valtavan taustatyön selvittäessään faktoja, tietoa ja tarinoita niin ensimmäisestä maailmansodasta kuin Oxford University Pressin työstä ja tuotannosta. Tarinassa nousee esiin niin naisen asema, luokkaerot, sodan tuhot kuin erilainen maailmanaika ja yhteiskunta. Vaikka tarina kaksosista on fiktiivinen, se voisi hyvin olla totta. 

Rakastan Williamsin kirjoitustyyliä, joka kertoo ja kuvailee paljon, tuhlaamatta aikaa kuitenkaan jaaritteluun. Jokainen kohta tarinasta on kiinnostava, tarkoin valittu ja antaa merkityksen tarinan kokonaisuudelle. Se avaa ovet maailmanaikaan ja tunteisiin, joista yksikään ei tänä päivänä voi saada kuin pieniä aavistuksia. Kirjansitoja kertoo tarinan niistä naisista, joiden ansiosta maailmamme on sellainen kuin se tänä päivänä on, eritoten lukevalle ihmiselle. 

Kirjan lisään Helmetin 2025 lukuhaasteeseen, kohtaan 34. Kirjassa on tunnettu rakennus. Oxford University Press on tunnettu, samoin somerville College. Tietenkin tarinassa mainitaan myös Oxfordin yliopisto, mutta sinne tarinan naisilla ei ole mitään asiaa. 

Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Adonis Fabio - Vihreän siirtymän kultti

H. C. Hammerbergin tutkimuksia Icasos, 2024, näköiskirja, 206 s. Teos kiinnitti kustantajan uutuusluettelossa väkisin huomioni. Jo pelkästään kirjailijanimi kuulosti niin röyhkeältä vitsiltä, että sisällön on pakko olla yhtä hulvatonta. Kun vielä esittelytekstissä kerrotaan kirjan sisältävän riemullisen huonoa huumoria, olin myyty. Taidolla muokattu kirjailijakuva suorastaan pakotti lukemaan tämän. Vihreän siirtymän kultti on siis huumorin täyteinen dekkari. Tai ehkä tätä voisi kuvailla pikemminkin dekkarin parodiaksi. Meno on äärettömän lennokasta, erittäin epärealistista ja räävittömän huonolla huumorilla varustettua. Toisin sanoen teos rikkoo kaikkia hyvän maun rajoja ja jättää lukijalle sellaisen ymmyrkäisen ilmeen huulille, joiden välistä voi jopa kuulua vaimea öööö… Yhtä kaikki, H. C. Hammerbergin tutkimukset ovat kaikista edellä luetelluista syistä ehdottomasti lukemisen arvoisia. Jos Juha Vuorisen Juoppohullut ja DikDekit sai sinut hihittelemään hulluna, tää on just sua var...

Pirjo Toivanen - Rooleja vai rakkautta?

  Stresa, 2022, pehmeäkantinen, 267 s. Kirja on saatu arvostelukappaleena kirjailijalta. Tapasin Toivasen Helsingin kirjamessuilla Stresan osastolla ja kun keskustelussa tuli esiin kirjablogini, hän tarjosi myynnissä olevaa kirjaansa arvosteltavaksi. Sain kirjan omistuskirjoituksella signeerattuna! Kirjailija itsessään oli minulle täysin uusi tuttavuus, joten en ollut varma, mitä kirjalta odottaa. Kansikuvasta saatoin päätellä, että ainakin pääsen matkalle ulkomaille, mutta en osannut paikallistaa edes sitä, että mihinkä. Päädyin Italiaan, mutta myös Kuubaan. Koska osa ajasta ollaan Kuuban Havannassa, sijoitan kirjan Pohjoiseen lukuhaasteeseen 2023, kohtaan 4. Merelliseen ympäristöön sijoittuva kirja . Jälleen kerran tämä ei ihan täysin ehkä vastaa haastekohtaa, koska merta ei juurikaan kirjassa mainita muutoin kuin laivareittinä, mutta tämä nyt kuitenkin riittää itselleni. Pääasiallisesti kirjassa ollaan Italiassa, Milanossa ja Stresassa. Päästään piipahdukselle kyllä myös Mia...

Anssi Kullberg - Titaanien aika

  Books on Demand, 2022, pehmeäkantinen, 674 s. Titaanien aika aloittaa scifi-trilogian jykevällä teoksella, jonka lukeminen otti hieman aikaa. Kiinnostava fakta kirjasta on se, että kirjailija on tarinan osia alun perin kirjoittanut teini-ikäisenä ja jättänyt muhimaan pöytälaatikkoon. Hän kirjoitti tuon tuotoksen uudelleen aikuisiällä asuessaan Ukrainassa. Kirjailija kertoo työstäneensä tekstiä ystävien avustuksella, osittain englanniksi ja osittain suomeksi. Kirja myös alun perin julkaistiin englanniksi. Titaanien aika hyppää miljoona vuotta eteenpäin universumissamme. Maa on titaanien mukaan tuhoutunut. Mikael herätetään henkiin kopiona itsestään ja hän on herätessään jo aikuinen. Lopulta hänet lähetetään Atlantikseen, uuteen maailmaan, jonka titaanit ovat luoneet. Elämä Atlantiksessa on kuin suoraan oppikirjasta. Utelias mieli kuitenkin turtuu tähän nopeasti ja kaipaa uusia haasteita mielelleen. Mikael saa suostuttelun jälkeen titaaneilta aluksen, jolla voi tutkia Atlanti...

Hae tästä blogista