Miten päädyimme Orwellin vuoteen 1984?
ELPO ry, 2025, pehmeäkantinen, 279 s.
Kirja on saatu arvostelukappaleena. Olen aina ollut oman elämäni salaliittoteoreetikko ja teos oli ehdottomasti kiehtova sen asetelman vuoksi. Sisältö onkin paljon puhuvaa, sillä se nostaa lukijan pohdittavaksi monia asioita nykymaailmastamme, joka hämmästyttää ja herättää kysymyksiä.
Luettuani teoksen jäin pohtimaan paljon. Harmillisesti teos mielessäni nosti enemmän kysymyksiä sen sijaan, että olisi antanut niihin vastauksia. Tämän toki kirjailija lupaa jo alkuteksteissään:
Kirja nojaa pääasiassa lähteisiin, joita jokainen voi löytää verkosta ja aiheeseen liittyvästä kirjallisuudesta. Monet lähteissä esitetyistä näkemyksistä saattavat olla yllättäviä – eivätkä välttämättä poliittisesti ”korrekteja”. Lähteiden oikeellisuutta ei ole voitu kaikilta osin varmistaa alkuperäisistä aineistoista, eikä niissä esitettyja näkemyksiä pyritä tällä kirjalla todistamaan oikeiksi tai vääriksi. Oikean ja väärän tiedon raja on maailmassamme hämärtynyt, eikä ehdottomasti luotettavia tietolähteitä ole enää olemassa. Jokaisen on päätettävä itse, mihin lähteisiin uskoo ja mihin ei.
Edellä oleva lainaus kiteyttää hienosti koko teoksen sisällön. Lähteet ovat monet tunnettuja, esimerkiksi Karl Marxin kommunistinen manifesti. Tästä huolimatta tekstit ovat kuitenkin vuosia, vuosikymmeniä ja jopa vuosisatoja vanhoja, jonka vuoksi on aivan mahdotonta kenenkään sanoa, pitävätkö ne paikkaansa.
Historian kätketyt käsikirjoitukset onkin kirjoitettu ajatuksella, että jokaisen pitäisi itse lukea, tutkia ja kyseenalaistaa. Se kokoaa kansiensa väliin paljon kiinnostavia näkökulmia politiikkaan, maailmaan ja valtaan. Keskeinen teema teoksessa onkin ehdottomasti valta ja raha, sekä miten nämä liittyvät toisiinsa.
Huomaan itse pohtineeni lukuisia kysymyksiä tarjottuihin teemoihin ja sinältään oli lohduttavaa lukea, ettei omat ajatukseni ole olleet ihan niin salaliittoteoreettisia, kuin olen ajatellut. Ne ovat kysymyksiä, joita moni muukin pohtii. Viisasta ja faktaan perustuvaa vastausta en kuitenkaan tästä kirjasta saanut. Sain kuitenkin vahvistuksen sille, että aiheisiin on syytä tutustua lisää ja ettei missään nimessä jatkossakaan kannata purematta niellä mitään.
Suonpohjalla on hyviä näkemyksiä rahan ja vallan teemoihin. Hän on tehnyt valtavan työn kahlaamalla läpi teoksen lopussa avattuun lähdeluetteloon ja koostanut niistä tärkeitä asioita lukijan mietittäväksi. Teos nostaa kyseenalaistamisen ja kysymisen arvon korkeuksiin.
Hieman lukiessa harmitti, kun lähteitä ei ole merkattu tarkemmin. Lähdeluettelo lopussa ei avaa minulle, mikä kirjassa on poimittu lähteistä ja mikä on kirjailijan omaa näkemystä. Toisaalta suorat lainaukset ovat monet internetin syövereistä, eikä mielestäni kovin vakuuttavilta lähdesivustoilta. Aiheen huomioon ottaen tämä on kuitenkin ymmärrettävää, sillä Suonpohja yrittääkin osoittaa, että meille faktana tarjoiltu tieto ei ole välttämättä luotettavaa ja kaikkea tietoa ei kansalle kerrota.
Historian kätketyt käsikirjoitukset tarjoaa kiinnostavaa pohdittavaa ja muistuttaa lukijaansa siitä tosiasiasta, että kaikki paperille kirjoitettu ei kuitenkaan ole faktaa. Se on myös kiinnostava teos niille, joita kiinnostaa historiantutkimus, politiikka, raha ja valta. Teos ehdottomasti saa sinut epäilemään vallan ja rahan vaikutuksia elämääsi.
Kirjan lisään Uudenmaan kirjastojen lukuhaasteeseen, kohtaan 23. Tietokirja aiheesta, josta et tiedä yhtikäs mitään. En ole lukenut Orwellin 1984, ja joudun kyllä myöntämään, että raha, valta ja politiikka ovat minulle muutenkin vierasta aluetta. Vaikka tiedän kyllä, että kaikista edellä mainituista pitäisi tietää pirusti paljon enemmän... Tästä sain kyllä kipinän perehtyä huomattavasti paremmin!
Kommentit
Lähetä kommentti