Siirry pääsisältöön

Heikki Suonpohja - Historian kätketyt käsikirjoitukset


Miten päädyimme Orwellin vuoteen 1984?
ELPO ry, 2025, pehmeäkantinen, 279 s.

Kirja on saatu arvostelukappaleena. Olen aina ollut oman elämäni salaliittoteoreetikko ja teos oli ehdottomasti kiehtova sen asetelman vuoksi. Sisältö onkin paljon puhuvaa, sillä se nostaa lukijan pohdittavaksi monia asioita nykymaailmastamme, joka hämmästyttää ja herättää kysymyksiä. 

Luettuani teoksen jäin pohtimaan paljon. Harmillisesti teos mielessäni nosti enemmän kysymyksiä sen sijaan, että olisi antanut niihin vastauksia. Tämän toki kirjailija lupaa jo  alkuteksteissään: 

Kirja nojaa pääasiassa lähteisiin, joita jokainen voi löytää verkosta ja aiheeseen liittyvästä kirjallisuudesta. Monet lähteissä esitetyistä näkemyksistä saattavat olla yllättäviä – eivätkä välttämättä poliittisesti ”korrekteja”. Lähteiden oikeellisuutta ei ole voitu kaikilta osin varmistaa alkuperäisistä aineistoista, eikä niissä esitettyja näkemyksiä pyritä tällä kirjalla todistamaan oikeiksi tai vääriksi. Oikean ja väärän tiedon raja on maailmassamme hämärtynyt, eikä ehdottomasti luotettavia tietolähteitä ole enää olemassa. Jokaisen on päätettävä itse, mihin lähteisiin uskoo ja mihin ei.

Edellä oleva lainaus kiteyttää hienosti koko teoksen sisällön. Lähteet ovat monet tunnettuja, esimerkiksi Karl Marxin kommunistinen manifesti. Tästä huolimatta tekstit ovat kuitenkin vuosia, vuosikymmeniä ja jopa vuosisatoja vanhoja, jonka vuoksi on aivan mahdotonta kenenkään sanoa, pitävätkö ne paikkaansa. 

Historian kätketyt käsikirjoitukset onkin kirjoitettu ajatuksella, että jokaisen pitäisi itse lukea, tutkia ja kyseenalaistaa. Se kokoaa kansiensa väliin paljon kiinnostavia näkökulmia politiikkaan, maailmaan ja valtaan. Keskeinen teema teoksessa onkin ehdottomasti valta ja raha, sekä miten nämä liittyvät toisiinsa.

Huomaan itse pohtineeni lukuisia kysymyksiä tarjottuihin teemoihin ja sinältään oli lohduttavaa lukea, ettei omat ajatukseni ole olleet ihan niin salaliittoteoreettisia, kuin olen ajatellut. Ne ovat kysymyksiä, joita moni muukin pohtii. Viisasta ja faktaan perustuvaa vastausta en kuitenkaan tästä kirjasta saanut. Sain kuitenkin vahvistuksen sille, että aiheisiin on syytä tutustua lisää ja ettei missään nimessä jatkossakaan kannata purematta niellä mitään. 

Suonpohjalla on hyviä näkemyksiä rahan ja vallan teemoihin. Hän on tehnyt valtavan työn kahlaamalla läpi teoksen lopussa avattuun lähdeluetteloon ja koostanut niistä tärkeitä asioita lukijan mietittäväksi. Teos nostaa kyseenalaistamisen ja kysymisen arvon korkeuksiin.

Hieman lukiessa harmitti, kun lähteitä ei ole merkattu tarkemmin. Lähdeluettelo lopussa ei avaa minulle, mikä kirjassa on poimittu lähteistä ja mikä on kirjailijan omaa näkemystä. Toisaalta suorat lainaukset ovat monet internetin syövereistä, eikä mielestäni kovin vakuuttavilta lähdesivustoilta. Aiheen huomioon ottaen tämä on kuitenkin ymmärrettävää, sillä Suonpohja yrittääkin osoittaa, että meille faktana tarjoiltu tieto ei ole välttämättä luotettavaa ja kaikkea tietoa ei kansalle kerrota. 

Historian kätketyt käsikirjoitukset tarjoaa kiinnostavaa pohdittavaa ja muistuttaa lukijaansa siitä tosiasiasta, että kaikki paperille kirjoitettu ei kuitenkaan ole faktaa. Se on myös kiinnostava teos niille, joita kiinnostaa historiantutkimus, politiikka, raha ja valta. Teos ehdottomasti saa sinut epäilemään vallan ja rahan vaikutuksia elämääsi.

Kirjan lisään Uudenmaan kirjastojen lukuhaasteeseen, kohtaan 23. Tietokirja aiheesta, josta et tiedä yhtikäs mitään. En ole lukenut Orwellin 1984, ja joudun kyllä myöntämään, että raha, valta ja politiikka ovat minulle muutenkin vierasta aluetta. Vaikka tiedän kyllä, että kaikista edellä mainituista pitäisi tietää pirusti paljon enemmän... Tästä sain kyllä kipinän perehtyä huomattavasti paremmin!

Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Adonis Fabio - Vihreän siirtymän kultti

H. C. Hammerbergin tutkimuksia Icasos, 2024, näköiskirja, 206 s. Teos kiinnitti kustantajan uutuusluettelossa väkisin huomioni. Jo pelkästään kirjailijanimi kuulosti niin röyhkeältä vitsiltä, että sisällön on pakko olla yhtä hulvatonta. Kun vielä esittelytekstissä kerrotaan kirjan sisältävän riemullisen huonoa huumoria, olin myyty. Taidolla muokattu kirjailijakuva suorastaan pakotti lukemaan tämän. Vihreän siirtymän kultti on siis huumorin täyteinen dekkari. Tai ehkä tätä voisi kuvailla pikemminkin dekkarin parodiaksi. Meno on äärettömän lennokasta, erittäin epärealistista ja räävittömän huonolla huumorilla varustettua. Toisin sanoen teos rikkoo kaikkia hyvän maun rajoja ja jättää lukijalle sellaisen ymmyrkäisen ilmeen huulille, joiden välistä voi jopa kuulua vaimea öööö… Yhtä kaikki, H. C. Hammerbergin tutkimukset ovat kaikista edellä luetelluista syistä ehdottomasti lukemisen arvoisia. Jos Juha Vuorisen Juoppohullut ja DikDekit sai sinut hihittelemään hulluna, tää on just sua var...

Pirjo Toivanen - Rooleja vai rakkautta?

  Stresa, 2022, pehmeäkantinen, 267 s. Kirja on saatu arvostelukappaleena kirjailijalta. Tapasin Toivasen Helsingin kirjamessuilla Stresan osastolla ja kun keskustelussa tuli esiin kirjablogini, hän tarjosi myynnissä olevaa kirjaansa arvosteltavaksi. Sain kirjan omistuskirjoituksella signeerattuna! Kirjailija itsessään oli minulle täysin uusi tuttavuus, joten en ollut varma, mitä kirjalta odottaa. Kansikuvasta saatoin päätellä, että ainakin pääsen matkalle ulkomaille, mutta en osannut paikallistaa edes sitä, että mihinkä. Päädyin Italiaan, mutta myös Kuubaan. Koska osa ajasta ollaan Kuuban Havannassa, sijoitan kirjan Pohjoiseen lukuhaasteeseen 2023, kohtaan 4. Merelliseen ympäristöön sijoittuva kirja . Jälleen kerran tämä ei ihan täysin ehkä vastaa haastekohtaa, koska merta ei juurikaan kirjassa mainita muutoin kuin laivareittinä, mutta tämä nyt kuitenkin riittää itselleni. Pääasiallisesti kirjassa ollaan Italiassa, Milanossa ja Stresassa. Päästään piipahdukselle kyllä myös Mia...

Anssi Kullberg - Titaanien aika

  Books on Demand, 2022, pehmeäkantinen, 674 s. Titaanien aika aloittaa scifi-trilogian jykevällä teoksella, jonka lukeminen otti hieman aikaa. Kiinnostava fakta kirjasta on se, että kirjailija on tarinan osia alun perin kirjoittanut teini-ikäisenä ja jättänyt muhimaan pöytälaatikkoon. Hän kirjoitti tuon tuotoksen uudelleen aikuisiällä asuessaan Ukrainassa. Kirjailija kertoo työstäneensä tekstiä ystävien avustuksella, osittain englanniksi ja osittain suomeksi. Kirja myös alun perin julkaistiin englanniksi. Titaanien aika hyppää miljoona vuotta eteenpäin universumissamme. Maa on titaanien mukaan tuhoutunut. Mikael herätetään henkiin kopiona itsestään ja hän on herätessään jo aikuinen. Lopulta hänet lähetetään Atlantikseen, uuteen maailmaan, jonka titaanit ovat luoneet. Elämä Atlantiksessa on kuin suoraan oppikirjasta. Utelias mieli kuitenkin turtuu tähän nopeasti ja kaipaa uusia haasteita mielelleen. Mikael saa suostuttelun jälkeen titaaneilta aluksen, jolla voi tutkia Atlanti...

Hae tästä blogista