Kotikokin keittiössä
Readme.fi, 2024, kovakantinen, 279 s.
Kirja on saatu arvostelukappaleena. Meillä on ollut kotona jo vuosia airfryer. Sillä on kuitenkin valmistettu lähinnä pakasteesta ranskalaisia ja nugetteja/kalafileitä. Tiesin kyllä, että laitteella voisi valmistaa myös kasviksia ja lihaa, mutten ole uskaltanut kokeilla. Ajattelinkin, että reseptien avulla voisin kokeilla vähän laajentaa kokkauksiani.
Olen kokkina surkea, ja äärettömän huono noudattamaan monimutkaisia reseptejä. Tämän kirjan reseptit tuntuvat kuitenkin tarpeeksi simppeleiltä, sillä valmistukseen ei tarvita kaiken maailman hilavitkuttimia ja monimutkaisia esivalmisteluita. Rakastan esimerkiksi kypsennettyjä vihanneksia, mutta paistinpannun ääressä tönöttäminen ei todellakaan ole minua varten. Uuniin tuppaan kaiken unohtamaan, kun alan puuhata jotain muuta ja unohdan uunin. Lopputuloksena puoliksi palanutta ruokaa.
Airfryerin hyvä puoli on ajastus. Minä määrittelen, kuinka kauan ruokaa valmistetaan ja lämmitys loppuu automaattisesti. Kypsennysaikakin on huomattavasti lyhyempi, en ehdi harhautua täysin jonnekin muualle. Muutamaa suosikkireseptiäni testasinkin jo. Olin positiivisesti yllättynyt, kuinka hyviä tulee tankoparsoista. Ne maistuvat aivan yhtä hyvältä (jos ei paremmaltakin) airfryerissa valmistettuna, kuin pannulla tai grillissä. Niin pekoniin käärittynä kuin ilmankin. Kanawingseistä tuli täydellisiä!
Seuraavaksi kokeiluun menee ehdottomasti uunijuurekset, kala, Hasselbackan perunat ja tietenkin joulun lähestyessä joulutortut airfryerissa. Grillikautta aloin odottaa innolla, koska meillä ei tällä hetkellä ole grilliä. Takapihallamme paistuu eikä siellä voi kuuman grillin äärellä kukaan seistä. Nyt kirjan ohjeilla takuulla kokeilen kypsentää maissit, grillivartaat ja pihvit airfryerissa! Ja kirjan ulkopuolelta vinkkaankin, että grillimakkarasta tulee todella hyvää airfryerissa. Me teemme ne 200ºC 8min. Viillot molemmin puolin valmiiksi, eikä eroa grillimakkaraan huomaa.
Leivontaa airfryerilla haluaisin myös kokeilla, mutta sitä varten minun täytyy ensin hankkia sopivia astioita. Mikä tahansa uuniin käyvä astia käy myös airfryerissa käytettäväksi, mutta ongelmana on, ettei nykyiset astiat mahdu. Täytyy siis hankkia vähän pienempiä astioita. Kuinka ihanaa on, jos jatkossa voi leivonnaiset ja uuniruoat valmistaa niin, etten voi polttaa niitä pilalle!
Ja kiinnostavia olivat myös kananmunaohjeet. Takuulla testaan kananmunien ”keittämistä airfryerissa! Ja sopivien astioiden löytyessä myös niiden paistamista! Kirjassa oli paljon hyviä käytännön vinkkejä, joiden avulla varmasti onnistun monessa sellaisessakin ruokalajissa, joita en ole tähän asti vaivautunut tekemään vaikeuden takia.
Kirjasta löytyy kattavasti reseptejä niin liha- kuin kasvissyöjillekin. Pienillä mukautuksilla reseptejä voi tuunata enemmän omaan makuun toimiviksi (esim. mausteiden suhteen) ja lapsikin on huomattavasti helpompi ottaa kokkailuihin mukaan, kun reseptit eivät ole vaativia. Kirja sisältää 100 helpon kuuloista reseptiä, joista monet menevät meillä takuulla kokeiluun! Alussa on myös osio, joka sisältää infoa airfryereistä yleensä ja käytännön vinkkejä ja neuvoja.
Arja Elina Laine on kotitalousopettaja, yrittäjä, luennoitsija ja bloggari. Hän on tuttu mm. ET-lehden Makujen päiväkirja -blogista, MTV:n Arjan Leivontanurkka -ohjelmasta omasta yrityksestään Arjan Ruokaviestintä. Laine on kiertänyt antamassa ruokavinkkejä monissa paikoissa ja häneltä löytyy vinkkejä niin monipuoliseen, terveelliseen kuin maistuvaankin ruokaan. Anna-Sofia Savela on Laineen tytär ja ollut kirjan teossa mukana kuvien stailauksessa ja ottamisessa.
Kommentit
Lähetä kommentti